Kazimierskie tradycje kuchni polsko - żydowskiej i produkt lokalny w restauracji „Bajgiel”

TYTUŁ PROJEKTU

Kazimierskie tradycje kuchni polsko - żydowskiej i produkt lokalny w restauracji „Bajgiel”

BENEFICJENT

Joanna Lenkiewicz - Kozłowska

MIEJSCOWOŚĆ

Kazimierz Dolny

PARTNER WSPIERAJĄCY

W projekcie nie przewidziano udziału partnerów

KWOTA DOFINANSOWANIA

Całkowita wartość projektu: 59 000,00 zł Kwota otrzymanego dofinansowania: 32 617,88 zł (68 %)

DATA ROZPOCZĘCIA DZIAŁALNOŚCI

kwiecień 2014 r.

STRONA INTERNETOWA

www.bajgiel24.pl

CEL

Przedmiotem nowoutworzonej działalności jest restauracja w Kazimierzu Dolnym, oferująca tradycyjne dla regionu potrawy starej polskiej i żydowskiej kuchni w szczególnosci produkcja- bajgla, przygotowywanego wg. rodzinnej receptury.

DZIAŁANIA

Restauracja oferuje Klientom posiłki dawnej kuchni polskiej i żydowskiej, przygotowywane według tradycyjnych lokalnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przedsięwzięcie jest innowacyjne ponieważ w Kazimierzu Dolnym nie ma tego typu miejsca. Realizacja projektu umożliwiła zakup urządzeń niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania restauracji m.in. piec konwekcyjny parowy, kuchnię wolnostojącą, zmywarkę, stół chłodniczy, kredens secesyjny, talerze, sztućce.

W restauracji organizowane są stałe biesiady społeczności polsko-żydowskiej Kazimierza Dolnego, zapraszani są muzycy klezmerscy do sobotnich koncertów w „Bajglu”.

Tradycyjny Kazimierski Bajgiel jest dystrybuowany także w sklepach oraz serwisach aukcyjnych.

WSKAŹNIKI

Oferta skierowana jest do klientów indywidualnych, wycieczek zorganizowanych odwiedzających lub przejeżdżających przez region, firm zamawiających catering oraz osób zamawiających imprezy okolicznościowe. Restauracja w ciągu dnia jest w stanie obsłużyć średnio 100 klientów dziennie.