Zwiększenie atrakcyjności oferty pobytowej w gospodarstwie „Agroturystyka w Dolinie Stawów” poprzez podniesienie standardu usług turystycznych

TYTUŁ PROJEKTU

Zwiększenie atrakcyjności oferty pobytowej w gospodarstwie „Agroturystyka w Dolinie Stawów” poprzez podniesienie standardu usług turystycznych

BENEFICJENT

Beata Plewińska

MIEJSCOWOŚĆ

Karmanowice

PARTNER WSPIERAJĄCY

Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”

KWOTA DOFINANSOWANIA

Wartość projektu 56 210,00 zł kwota otrzymanego dofinansowania 33 726,00 zł (60%)

CZAS REALIZACJI PROJEKTU

3 miesiące (luty- kwiecień 2014 r.)

STRONA INTERNETOWA

www.dolina-stawow.pl

CEL

Stworzenie nowej wzbogaconej oferty pobytowej wraz z obiektem bazy noclegowej który jest szansą na zwiększenie liczby turystów aktywnych, szukających ciszy z możliwością wypoczynku w gospodarstwie rolniczym. Intencją Wnioskodawcy jest stworzenie nowej atrakcyjnej oferty wypoczynkowej, dzięki której gospodarstwo oraz miejscowość byłaby bardziej rozpoznawalna oraz postrzegana jako miejscowość w której warto zatrzymać się na dłuższy czas.

DZIAŁANIA

Wnioskodawca rozwinął bazę noclegową stwarzając 11 nowych miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym o powierzchni 80,50 m2 wraz z elementami infrastruktury rekreacyjnej w Karmanowicach.

W wyniku realizacji projektu powstały: 1 pokój wypoczynkowy, łazienka z kabiną prysznicową, 1 pokój trzyosobowy z łazienką, 4 pokoje dwuosobowe z łazienkami oraz kuchnią. Zakupiono niezbędne wyposażenie pomieszczeń.

W otoczeniu stawu znajdującego się w pobliżu gospodarstwa znajduje się altanka ogrodowa, grill przy którym turyści mogą grillować warzywa z ogrodu oraz złowione ryby.

Wnioskodawca wdraża dobre praktyki szwajcarskie poprzez udostępnienie turystom przebywającym w gospodarstwie ekspozycji, z produktami lokalnymi producentów żywności np. sery twarogowe z koziego mleka, miód lipowy, soki itp. Wnioskodawca udostępnia turystom adresy producentów oraz umożliwia dostawę potrzebnych produktów swoim turystom. Tym samym producenci mogą promować swoje produkty.                                                                                                                        

WSKAŹNIKI

Wnioskodawca planuje rozszerzyć ofertę poprzez współpracę z portalami turystycznymi, agroturystycznymi oraz wprowadzaniem w kwaterze możliwości przygotowywania posiłków, przetworów w oparciu o produkty własne: warzywa, owoce czy produkty lokalne. Powstały obiekt przyczynił się do zaspokojenia potrzeb odwiedzających turystów w tym rodzin z dziećmi. Projekt stworzył nowy wysokiej jakości produkt na obszarze wsparcia.